Prolećni školski raspust, koji se poklapa sa neradnim danima povodom uskršnjih i prvomajskih praznika, idealna je prilika za nezaboravno porodično druženje. Sada mogu da se nadoknade sve nepročitane priče, svi sati koje, zbog obaveza, niste proveli u šetnji, igri, parku, zoološkom vrtu ili u zajedničkom gledanju filmova… Zaboravite obaveze i prepustite se uživanju jer zajedničko slobodno vreme nema cenu.

Većina porodica slobodno vreme provodi pasivno, uz televiziju, novine i internet, a najmanje u razgovoru. Roditelji se žale da su preumorni za priču i aktivno druženje, što dovodi do otuđenosti, a ona najviše šteti deci jer živost i prijatnu atmosferu u kući ništa ne može da nadomesti. I dok tokom godine roditelji mogu da traže opravdanje u poslu, u vreme praznika ne postoji razlog da se ne posvete deci. To treba da budu dani smeha, šetnje, druženja, aktivnog odmora po meri cele porodice. Decu ne treba opterećivati školskim obavezama jer raspust služi da bi se od njih odmorila. Samo tako mogu da napune baterije za odlučujuće četvrto tromesečje i postizanje što boljeg uspeha na kraju godine.

Uz osmišljeno druženje s roditeljima, deca će održati kontinuitet znanja i radnih navika. Ali, ako raspust provode neorganizovano i u dokolici, niti će se odmoriti, niti će spremno dočekati nastavak školske godine.

Evo nekoliko predloga zajedničkih aktivnosti:

  • Boravak na svežem vazduhu, bilo da je reč o parku, igralištu iz kraja, dvorištu rođaka ili prijatelja, ništa ne košta. Potrebno vam je samo malo vremena i dobre volje. Važno je da ste zajedno i da imate dovoljno mesta za igru i šetnju.
  • Pridružite se klincima u igri s loptom, igrajte badminton…Naučite decu nekim igrama iz vašeg detinjstva. Obogatićete njihov „repertoar“, a vi ćete se podsetiti lepih dana i sačuvati od zaborava stare igre.
  • Posetite zajedno rođake i prijatelje koje inače ne stižete da viđate koliko biste hteli. Deca vole da se druže, a negovanje bliskih odnosa sa ljudima koji su nam važni jedna je od lekcija koju deci treba da daju roditelji.
  • Ponudite deci da vam pomognu u pripremanju porodičnih obroka, pravljenju kolača, dekoraciji stola… Biće ponosni na svoje kreacije i srećni jer su bili od pomoći roditeljima.
  • Svakako bi bilo dobro da što manje vremena provodite uz televiziju i internet. Ako već ne možete da se odreknete malog ekrana, zajedno odgledajte neki film za koji ranije niste mogli da nađete vremena, dobru obrazovnu emisiju, putopis, reportažu… Istraživanja pokazuju da TV emisije mnogo bolje deluju na decu ako ih roditelji gledaju zajedno sa decom i komentarišu.

    Za Uskrs zajedno kod kuće

    Uskrs je porodični praznik, pa je veoma važno da porodica tada bude na okupu. Tako se,  razvija osećaj pripadnosti porodici, jača porodično zajedništvo, deca uče tradiciji. Uključite ih u šaranje uskršnjih jaja, videćete da deca uživaju u tome. Dok zajedno farbate jaja, pričajte im zašto se to radi i zašto slavimo Uskrs, pročitajte im neku biblijsku priču vezanu za Uskrs.

Ljiljana Filipović, porodični psihoterapeut

Zakažite sastanak