Po završetku O. Š. učenici se nalaze pred važnom odlukom koja će u velikoj meri da utiče na njihov život – opredeljenje za izbor srednje škole i zanimanja.

Izbor zanimanja određuje ono što će biti važan sadržaj njihovog budućeg života, ambijent i saradnike sa kojima će raditi, materijalni status i mogućnost zapošljavanja i napredovanja. Uzimajući sve to u obzir moglo bi se reći da izbor zanimanja umnogome određuje kvalitet budućeg života. Zbog toga se odluka o izboru zanimanja mora donositi pažljivo i uz temeljnu pripremu.

Profesionalno informisanje i savetovanje je korisno i nakon završetka srednje škole onima koji imaju dilemu oko upisa fakulteta. Te dileme srednjoškolce takođe mogu dovesti do pogrešnog izbora zanimanja.

Zašto je važno profesionalno informisanje?

Najpre učenike treba upoznati sa svetom zanimanja da bi se otkrila ona koja ih najviše zanimaju, a zatim im treba stvoriti što jasniju predstavu o sopstvenim interesovanjima, potrebama, sposobnostima i osobinama. Takođe ih je potrebno informisati za kojim je zanimanjima povećana potražnja, kao i o tome da li ispunjavaju uslove i kriterijume predviđene za upis u željene obrazovne profile i zanimanja.

Ne treba izostaviti informisanje o tome da njihova profesionalna karijera zavisi od motivisanosti, jasne definicije kratkoročnih i dugoročnih ciljeva i spremnosti da ulažu trud i usavršavaju dalje svoja profesionalna znanja.

Izbor zanimanja odnosno početak profesionalne karijere umnogome određuje tok daljeg profesionalnog razvoja. Pogrešno odabrano zanimanje usporava napredovanje ili zahteva prekvalifikaciju odnosno promenu zanimanja.

Koje su najčešće dileme?

Da li se opredeliti za školovanje koje odmah osposobljava za rad ili ono koje omogućava nastavak učenja na višim školama i fakultetima? Koje zanimanje izabrati da bi se u njemu osećali sigurno i zadovoljno?

Ako se nisu potrudili da se uz pomoć porodice, škole i stručnjaka profesionalno informišu i posavetuju postoji velika verovatnoća da će napraviti pogrešan izbor.

Pogledajte video: Profesionalna orijentacija